Bästa ljusterapilampa för välbefinnande – 5 lampor testade 2023

Foto av författare
Skriven av:
Tomas Gustavsson
Uppdaterad senast:

Ljusterapilampa har blivit ett oumbärligt verktyg för många som söker förbättrat välbefinnande, särskilt under de mörkare månaderna.

I denna artikel granskar vi de bästa ljusterapilamporna, där vi har testat och jämfört fem framstående modeller för att hjälpa dig hitta den perfekta lampan för dina behov.

Inlägget inkluderar affiliatelänkar. Genom köp via dessa länkar tjänar vi en provision. Det påverkar inte priset du betalar för produkten.

Introduktion ljusterapilampa

Ljusterapilampor är något som motsvarar solens ljus och används primärt för att motverka vintertristess och vinterdepression. Lampan kan användas i hemmet, på arbetet och på övriga platser och har många hälsofördelar.

Under vinterhalvåret blir det väldigt mörkt i Sverige och det är något som påverkar mig likaväl som många andra. En ljusterapilampa kan användas under denna mörka tid för att skapa lite mer ljus i vardagen. Det är särskilt viktigt att få i sig tillräckligt med ljus under vintermånaderna för att motverka Seasonal Affective Disorder (SAD) eller årstidsbunden depression som det heter på svenska.

Årstidsbunden depression är väldigt vanligt och kan leda till symptom såsom energibrist, allmänt obehag, obalans och passivitet. Med en ljusterapilampa kan dessa symptom motas, vilket kan göra de kalla, mörka vintermånaderna lite enklare.

Med en djungel av alternativ att välja mellan har jag satt samman en lista på de bästa ljusterapilamporna som finns på marknaden idag.

De bästa ljusterapilamporna för välbefinnande 2023

1. Lumie Halo ljusterapilampa

Lumie Halo ljusterapilampa

Lumie Halo representerar en avancerad kombination av design och funktionalitet, inspirerad av naturens lugn och skapad för att integrera harmoni i dagliga rutiner.

Denna ljusterapilampa, med sin distinkta och moderna estetik, erbjuder inte bara terapeutiska fördelar av ljusterapi utan även en estetisk komplement till samtida inredningar.

För dem som spenderar mycket tid inomhus, erbjuder Lumie Halo en effektiv ljusterapilösning med en ljusintensitet på 10 000 lux på ett avstånd av 20 cm.

Med tanke på användning under kvällstid har Lumie Halo en särskild kvällsinställning som minimerar blått ljus, vilket främjar avkoppling och förbereder användaren för en kvalitativ vila.

Lumie Halo är också utrustad med intuitiva touchknappar, vilket möjliggör en skräddarsydd ljusterapiupplevelse. Användaren kan enkelt justera ljusstyrka, färgtemperatur och bakgrundsbelysning för att uppfylla individuella behov och preferenser.

2. Beurer TL100 ljusterapilampa

Beurer TL100 ljusterapilampa

Beurer TL100 är en smidig och effektiv ljusterapilampa som är bra för kropp och själ. Den kan användas tillsammans med en app, vilket gör den enkel att justera. Du kan även ändra till olika färger i lampan för att skapa stämningsbelysning.

Det finns hela 10 nivåer på ljusstyrkan och lampan kan avge cirka 10 000 i ljusintensitet vid ett avstånd på 12 centimeter. Lampan är liten och behändig, vilket gör den perfekt till skrivbordet för att boosta välmåendet.

Lampan är en certifierad medicinsk produkt som används under vintermånaderna för att motverka trötthet och energibrist. Den är både flimmer- och UV-fri och har en belysningsyta på 33 cm.

3. Beurer TL90 ljusterapilampa

Beurer TL90 ljusterapilampa

Beurer TL 90 är en ljusterapilampa som även är ett certifierat läkemedel. Under vinterhalvåret finns det som sagt brist på solljus i Sverige. Trots att solen kommer fram ibland är det svårt för oss vanliga svenskar att hinna ut under de fåtaliga soltimmarna varje dag och få i oss solens magiska krafter.

Brist på solljus kan skapa störningar i hormonbalansen. Med en ljusterapilampa såsom Beurer TL 90 kan du förbättra hormonbalansen genom kraftfullt ljus som härmar solens naturliga ljus. Lampan är UV-fri och avger 10 000 lux.

Belysningen är tydlig och jämn och har en ljusarea på 51×33 cm. Lampan manövreras enkelt med ett knapptryck.

4. Lumie Brazil ljusterapilampa

Lumie Brazil ljusterapilampa

Lumie Brazil är en stark ljusterapilampa med bredspektrigt ljus och en konkav reflektor. Den avger ett klart ljus från tre stycken bredspektriga kompakta ljusrör på 36 W vardera. Den avger 10 000 lux vid ett avstånd på 35 centimeter.

Beroende på hur långt ifrån lampan du sitter bör behandlingstiden variera. Om du sitter 35 centimeter ifrån lampan räcker det gott och väl med 30 minuter för att få alla hälsofördelar från lampan. Om du däremot sitter 50 centimeter ifrån den kan du behöva sitta framför lampan uppemot en timme.

Lumie Brazil kan du använda för att motverka vinterdepression och för att boosta energinivån och produktiviteten.

5. Lumie Arabica ljusterapilampa

Lumie Arabica ljusterapilampa

Lumie Arabica är en dagsljuslampa som avger kallt vitt ljus. Den simulerar solljus, vilket förbättrar humöret, återställer naturlig energi och ökar koncentrationen. Den rekommenderas att användas på 25 centimeters avstånd under 30 minuter dagligen. Då avger lampan 10 000 lux.

Den är energieffektiv och avger UV-fritt ljus. Genom att använda en Lumie Arabica kommer du känna en förbättring i ditt humör och känna dig mer vaken och alert. Det i sin tur motverkar SAD och dåligt mående under de mörka vintermånaderna.

Hur fungerar ljusterapilampor?

En ljusterapilampa är ett verktyg du kan använda för att förbättra din hälsa. Lampan kan stabilisera din dygnsrytm och ersätta solljuset som du går miste om under vinterhalvåret. Behandling med ljusterapilampa har visat sig öka serotoninnivån hos användarna.

Ljuset som lampan avger skickar signaler till hjärnan, vilket i sin tur får hjärnan att producera mer serotonin, vilket direkt påverkar humöret. Som ett resultat av detta producerar hjärnan mindre melatonin, vilket är hormonet som gör dig sömnig.

Lux och dess betydelse

Lux används för att mäta ljusåtgång i ett specifikt område. Det är likvärdigt med att mäta lumen per kvadratmeter. Antal lux när man pratar om ljusterapilampor är därför högst relevant. Med det sagt har vetenskapen talat för sig själv och visat på att en behandling framför en ljusterapilampa på 10 000 lux är den mest effektiva när det kommer till att bota vinterdepression. Högre lux än så kan vara obehagligt för ögonen.

Använda ljusterapilampa för bästa resultat

För att få bästa resultat vid användning av en ljusterapilampa rekommenderar jag att använda en som avger 10 000 lux. Avståndet till lampan kan variera beroende på vilket märke du väljer. Prova dig fram hur länge du sitter framför lampan. Börja med 20 minuter, känn efter hur det känns och öka tiden vid behov.

Fördelar med att använda ljusterapilampor

Den största och kanske mest tydliga fördelen av att använda ljusterapilampa är att motverka vinterdepression. Vinterdepression är ett tillstånd som utlöses av mörker och vinter och kallas även för säsongsbunden affektiv störning.

Vi människor måste få i oss solljus för att fungera optimalt och må bra. Med en ljusterapilampa kan du få ljuset din kropp behöver för att fungera bra, vilket kan hjälpa ditt humör på traven och göra dig piggare och mer alert.

Psykologiska fördelar

Mängden ljus du får i dig dagligen påverkar hur mycket serotonin din hjärna producerar. Med brist på ljus kan du få brist på serotonin, vilket i sin tur kan leda till depression. Med en ljusterapilampa kan du hjälpa din hjärna att må bättre och producera allt serotonin den behöver för att du ska må bra.

Din hjärna producerar även mindre melatonin när du får i dig tillräckligt med ljus, då bildandet av melatonin är en ljuskänslig process. Med en ljusterapilampa blir du alltså mindre trött.

Förbättrad sömn och dygnsrytm

Med hälsosamma nivåer av serotonin och melatonin i kroppen blir det enklare att hålla en bra dygnsrytm och sova bra på natten. Det blir som en dominoeffekt. När du mår bättre och är piggare gör du mer och blir mer produktiv. Då blir det enklare att somna på natten och vakna utvilad nästa dag.

FAQ Ljusterapilampa – vanliga frågor och svar

Är ljusterapilampa bra?

En ljusterapilampa är bra för alla människor, framförallt där större delen av året är väldigt mörk och har få soltimmar. Människor behöver ljus för att producera livsnödvändiga hormoner som vi behöver för att fungera optimalt. En ljusterapilampa är ett enklare sätt att få det viktiga ljuset utan att behöva stressa över att hinna ut i solen varje dag.

Får man D-vitamin av ljusterapi?

Ljuset i ljusterapilampor är väldigt likt solens ljus eftersom det är ett fullspektrumljus. Det innebär att alla färger blandas i ljuset. Den stora skillnaden mellan solens ljus och ljusterapilampor är dock att lamporna har ett inbyggt filter för att blockera UV-ljus att ta sig igenom. Det innebär alltså att du inte kan få en solbränna och därmed inte producera extra D-vitamin när du sitter framför en ljusterapilampa.

Hur länge ska man använda en ljusterapilampa?

De flesta ljusterapilampor på marknaden idag har en ljusstyrka på 10 000 lux. Hur länge du bör sitta framför din ljusterapilampa beror framförallt på vilken ljusstyrka den har. 30-60 minuter är rekommenderat om du har en lampa på 10 000 lux. Om du har en lampa på 5000 lux bör du sitta 60-90 minuter.

Vad hjälper ljusterapi mot?

Ljusterapi hjälper mot säsongsbunden affektiv störning, vilket drabbar många svenskar under vinterhalvåret. Det kan även motverka ångest, depression och trötthet.

Är ljusterapilampor farligt?

Ljuskällor som används för ljusterapi är helt ofarliga. Det finns inga bevis för att ljusterapilampor skulle vara skadliga för ögonen. De producerar endast en minimal mängd UV-ljus, vilket är betydligt mindre än vanligt dagsljus.

Sammanfattning Ljusterapilampor

Ljusterapilampor är ett fantastiskt hjälpmedel för de som drabbas av vinterdepression eller har övriga problem med sin psykiska hälsa. Det finns flertal bra lampor på marknaden att välja mellan som passar alla olika typer av behov. Det är i alla fall värt att testa för att se hur en ljusterapilampa kan hjälpa dig med ditt välmående. Du kommer garanterat inte bli besviken.

Foto av författare
Om författaren
Tomas Gustavsson
Tomas Gustavsson heter jag och jag gillar ljus. Jag driver hemsidan ljusstyrkan.se där jag skriver om olika produkter som kan underlätta för att få det ljust.