Wake-up light bäst i test 2024 – för en piggare morgon

Foto av författare
Skriven av:
Tomas Gustavsson
Uppdaterad senast:

Vill du också vakna på ett mer harmoniskt sätt? Slippa att under årets mörka månader tvingas upp ur sängen av en ilsket pipande väckarklocka för att istället mjukt få vakna upp till simulerat solljus och direkt vara redo att fånga dagen?

Då kan en ljusterapilampa, även känt som wake-up light, vara en bra investering. En wake-up light väcker dig genom att gradvis öka ljusstyrkan i rummet. Vissa wake-up lights har också en somna-funktion där ljusnivån tvärtom sakta sänks för att du lättare ska kunna gå in i drömriket och få en djup och skön sömn. I den här artikeln kommer vi titta närmare på hur wake-up lights fungerar.

Vi kommer också titta närmare på några av de lampor vi tycker är bäst på marknaden idag. Detta för att du enkelt ska kunna hitta en som passar dig och din plånbok. Alla förtjänar bra sömn och att vakna utvilade!

Inlägget inkluderar affiliatelänkar. Genom köp via dessa länkar tjänar vi en provision. Det påverkar inte priset du betalar för produkten.

Bästa Wake-up lights 2024

1. Philips Wake-up Light HF3531 – Bäst i test

Philips Wake-up Light HF3531 - Bäst i test

Philips Wake-up Light HF3531 är just nu den bästa klockan på marknaden. Den är inte billig, räkna med att få lägga ungefär 2000 kronor på en, men om du känner att en väckarklocka med ljus kommer göra ditt liv bättre är den värd sitt pris.

Detta inte minst tack vare att det är en väldigt snygg produkt. Utöver att förbättra din sömn kommer den dessutom pryda ditt sovrum vilket också är viktigt för att ha en harmonisk känsla både när du somnar och när du vaknar.

Här hittar du ett flertal funktioner inklusive både insomnings- och uppvakningsljus av toppkvalitet. Du kan till och med styra vilken typ av ljus du vill vakna till (den har 20 olika val). Du kan också lägga till antingen radio eller ett alarm som får dig att vakna ännu mer effektivt. Med ett lätt tryck på skärmen kan du dessutom få snooza lite innan det är dags att gå upp.

2. Lumie Sunrise Alarm – Bästa budgetval

Lumie Sunrise Alarm - Bästa budgetval

Lumie är en tillverkare som har lång erfarenhet av att tillverka den här typen av produkter. Det märks i funktionaliteten då det här är en väldigt bra lampa att vakna upp med.

Den har både inosmnings- och uppvakningsfunktioner med 10 olika ljusinställningar och ett flertal olika ljud. Den kostar ungefär 6-700 kronor vilket gör den till ett väldigt prisvärt alternativ. Särskilt som den bara väger 500 gram och därmed enkelt kan användas även på andra ställen än hemma.

Det som sticker ut på minussidan är Lumies design. Lampan känns väldigt plastig och kontrollpanelen på framsidan ger ett stökigt intryck. Kort sagt är det här en wake-up light för dig som bryr dig mer om funktion än om form.

3. Lumie Zest wake-up light – Portabel kombinationslampa

Lumie Zest wake-up light

Den här lampan från Lumie är betydligt mycket mer avancerad. Den är dessutom anpassad för dig som brukar lida av höstdepression (SAD – seasonal affective disorder). Det var för att behandla just det Lumie började tillverka den här typen av produkter för nästan 30 år sen, och de fortsätter att arbeta nära vetenskapen för att vidareutveckla sina ljusterapilampor.

Det är en snygg produkt, men förhållandevis dyr. Men det kan mycket väl vara värt det för dig som brukar känna dig deppig när mörkret kommer.

Lumie Zest är lätt att använda. Den är dessutom portabel vilket gör att du kan ta med den på resor eller till kontoret. Det är en av de lampor som har minst antal ljusinställningar i det här testet, bara 5. Men det vägs upp av dess SAD-funktionalitet som gör att du kan använda den hela dagen för att må bättre under årets mörka månader.

Den har en alarmfunktion men ingen radio vilket också är viktigt att vara medveten om innan du köper den.

4. Philips HF3505 – Bra budgetval

Philips HF3505 wake-up light

Philips HF3505 är HF3531:ans lillebror. Den kostar ungefär hälften så mycket men har då också färre funktioner. Här har du till exempel ”bara” tio olika ljusinställningar att välja mellan. Du har också färre ljudinställningar, men även denna kommer med radio så att du kan vakna till P1 varje morgon.

Denna klocka är väldigt lätt vilket gör att den är bra för dig som reser mycket. Den kommer ta minimalt med plats i ditt bagage och är lätt att montera upp på ett hotellrum eller liknande.

Designmässigt är den som vi kan förvänta oss av ett stort varumärke som Philips snygg, men inte lika snygg som den dyrare varianten. Men så länge som du är okej med det och något färre funktioner är det här ett mycket bra produktval.

Guide till en piggare morgon med hjälp av Wake-up lights

Hur använder man då en wake-up light? Det första du bör göra när du köper en är att bekanta dig med hur den fungerar och vad den har för funktioner. Det här skiljer sig åt mellan modeller så se till att köpa en som passar dina behov.

Som de flesta elektroniska prylar idag kan du anpassa de flesta väckarklockorna med ljus på flera olika sätt. Det vanligaste är att det finns en display där du väljer inställningar. Vill du vakna med bara ljus, eller vill du vakna till ljus och radio eller ett alarm? Ett tips är att börja testa dig fram på en helg eller annan ledig dag. Om det visar sig att det du provar först inte är tillräckligt för att väcka dig är det dumt att missa jobbet på grund av det.

En annan viktig aspekt med ljusterapilampor och sömn är att det här inte är en quick fix. Om du har många dagars ackumulerad sömnbrist i bagaget kommer inte en morgon med dagsljusuppvaknande få dig att må bra direkt.

Du kan räkna med att må bättre, men för att helt komma in i en bra rytm av insomning och uppvaknande behöver du använda lampan kontinuerligt över en längre tid. Försök göra det till en vana att använda den, samt att somna och vakna ungefär samma tid oavsett veckodag. Det är först då du fullt ut kan räkna hem alla positiva effekter av en wake-up light.

Om du vill läsa mer om sömn, hur mycket du behöver sova och vad du kan göra för att sova bättre rekommenderar vi att läsa Sovgottnu.se’s artikel: ”Varför sömn är viktigt”.

Fördelar med att använda wake-up light

Det finns flera fördelar med att använda en ljusterapilampa i sovrummet. Den största är att du kommer känna dig mer utvilad om du skaffar en.

De flesta som använder den här metoden för att vakna upp upplever också att de blir mer pigga och alerta på morgonen. Du kanske känner igen den där känslan av att vakna groggy och lite osäker på var du befinner dig. Att sen snubbla ut i köket och sätta på morgonens första kanna kaffe för att kunna bli en fungerande människa. Då en wake-up light ger ett mildare uppvaknande än en väckarklocka har du stor sannolikhet att slippa det och istället kunna vara produktiv direkt.

Det naturliga ljuset från en ljusterapilampa är också något som är bra för ditt mentala välbefinnande. Att vakna till ett ljust rum har positiv påverkan på dina serotoninnivåer (det hormon som styr vårt mående).

Hur du mår på morgonen är också det som kommer prägla din dag. Ställ detta mot att vakna av ett argt pipande, som upprepas flera gånger på grund av att du snoozar, så kan du redan där tänka dig vilken fördel den här typen av väckarklocka kommer att ge dig. Om du dessutom använder din lampa för insomning så kommer du snabbt märka att både din sömnkvalitet och din dygnsrytm blir mycket bättre.

FAQ – Vanliga frågor om väckarklockor med ljus

Hur fungerar en väckarklocka med ljus?

En väckarklocka med ljus väcker dig behagligt genom att gradvis öka ljusstyrkan i rummet. Vissa väckarklockor med ljus har också ett alarm, eller kan sätta på radion åt dig så att du ska väckas av både ljus och ljud. Då ökas i de flesta fall ljudstyrkan också gradvis för att du ska slippa vakna ”med ett ryck”.

Vad är viktigast att tänka på när jag köper en väckarklocka med ljus?

Det viktigaste är att välja en som väcker dig med ett naturligt gult ljus. En wake-up light ska simulera solens strålar så då blir färgen viktig. Ljusterapi kan beskrivas som att försöka lura kroppen och sinnet att tro att det inte är mörkt ute. Då blir färgen på lampan viktig för att det ska fungera.

Vem har mest nytta av en väckarklocka med ljus?

De flesta har stor nytta en den här typen av väckarklocka. Men de tre som har mest nytta av den är de som har svårt att somna på kvällarna, de som har svårt att vakna på morgonen och de som jobbar skift. Särskilt för de senare kan en wake-up light vara en kraftigt livsförbättrande investering. Folk som jobbar skift har på grund av den onaturliga dygnsrytm det innebär fler hjärt- och kärlsjukdomar än andra, och också större problem med depressioner. En väckarklocka med ljus, gärna en med kombinerat insomningsljus, kan motverka flera av de negativa effekterna och ge dig ett längre och lyckligare liv.

Avslutande ord

Det finns som vi har visat i den här artikeln väldigt många fördelar med att skaffa en wake-up light. Både när det gäller din hälsa och din produktivitet. Sömnen är bland det viktigaste vi har, men också något som den moderna människan gärna slarvar med.

Vi kan med stor säkerhet garantera dig att du kommer må mycket bättre av att låta mobiltelefonen ligga på laddning någon annan stans än i sovrummet medan du får din nattvila. Låt det behagliga ljuset guida dig in i både sömn- och vakenvärlden istället för det blåa kalla skärmljuset.

Foto av författare
Om författaren
Tomas Gustavsson
Tomas Gustavsson heter jag och jag gillar ljus. Jag driver hemsidan ljusstyrkan.se där jag skriver om olika produkter som kan underlätta för att få det ljust.